
Jak unikać pestycydów?
Prawdopodobnie statystyczny obywatel planety Ziemi spożywa rocznie jakieś 4 kg pestycydów- toksycznych substancji wykorzystywanych w rolnictwie do ochrony warzyw i owoców przed szkodnikami, oraz do utrzymywania ich dłuższej przydatności do spożycia. Jednak nie tylko. Pestycydy znajdują się też w środkach czystości, sprayach, w wodzie…jednak dziś skupiam się na tych, które znajdują się na powierzchni owoców i warzyw.
Ich duże stężenie w organizmie przyczynia się do rozwoju wielu chorób włącznie z chorobami nowotworowymi. Niestety większość z nich wchłania się w układzie chłonnym skąd bezpośrednio dostają się do komórek i bardzo lubią się odkładać w naszych organizmach. Dlatego ich niewielka pozornie ilość z czasem rośnie i skutkuje poważnymi kłopotami zdrowotnymi.
Jak ustrzec się przed konsumpcją tych okropnych trucicieli? Oto kilka sposobów:
- Jeśli masz możliwość szukaj produktów u zaprzyjaźnionego rolnika, który nie stosuje chemii w swoich uprawach,
- Jeśli budżet Ci na to pozwala zaopatruj się tylko w produkty organiczne. Podpowiem jak zmyć pestycydy z powierzchni owoców i warzyw, jeśli jednak ich spora ilość znajdzie się wewnątrz jedynym rozwiązaniem pozostają produkty organiczne.
- Bazuj na produktach sezonowych, czyli nie kupuj truskawek w styczniu.
- Poznaj produkty z dużym prawdopodobieństwem wystąpienia w dużej ilości pestycydów np:
truskawki, papryka, brzoskwinie, wiśnie, jabłka i zielenina zazwyczaj zawierają wysoki poziom pestycydów. - Awokado, banany, kukurydza, arbuz, kalafior i brokuły to tylko niektóre z produktów, które mają ich mniej.
Można pozbyć się 98% pestycydówz powierzchni owoców i warzyw w sposób zdrowy i bezpieczny:
Kąpiel kwasowo zasadowa:
w misce rozciencz ocet w wodzie w stosunku 1:4, jedna część octu, reszta wody i mocz w tym roztworze owoce i warzywa przez co najmniej 10 minut (do 30 minut). Następnie wylej wodę, owoce przełóż na cedzak, a w misce tę samą metodą zrób roztwór z wody i sody oczyszczonej (z dobrego źródła) i zamocz w niej owoce na kolejne 10 – 30 minut. Potem pozostaje tylko przepłukanie owoców pod bieżącą wodą i już!
Kąpiel w occie.
Już samo zamoczenie owoców w roztworze z octem na 30 – 60 minut powinno dać zadowalający efekt. Nie martw się zapachem, ulatnia się natychmiast po przepłukaniu owoców pod bieżącą wodą.
Spray:
Ten naturalny, super szybki do zrobienia płyn w sprayu pięknie usuwający pestycydy zrobisz z produktów, które najprawdopodobniej masz w lodówce:
- 1 duża łyżka soku z cytryny
- 2 duże łyżki sody oczyszczonej
- 1 kubek wody
Mieszaj produkty do momentu gdy soda całkowicie się rozpuści, a następnie przelej roztwór do czystej butelki do sprayu. Spryskaj miksturą owoce i warzywa, pozostaw na 5-10 minut. Po tym czasie wystarczy opłukać produkty i cieszyć się ich smakiem bez toksycznych dodatków.
Źródło :
http://www.wikihow.com/Rid-Your-Produce-of-Pesticide-Residue
Czytaj także:
• Odsłaniając prawdę o liposomalnych suplementach diety