Menu

Jak unikać pestycydów lub jak je usunąć z owoców i warzyw?

27 kwietnia 2017 - Przepisy i Porady
Jak unikać pestycydów lub jak je usunąć z owoców i warzyw?

Jak unikać pestycydów?

Prawdopodobnie statystyczny obywatel planety Ziemi spożywa rocznie jakieś 4 kg pestycydów- toksycznych substancji wykorzystywanych w rolnictwie do ochrony warzyw i owoców przed szkodnikami, oraz do utrzymywania ich dłuższej przydatności do spożycia. Jednak nie tylko. Pestycydy znajdują się też w środkach czystości, sprayach, w wodzie…jednak dziś skupiam się na tych, które znajdują się na powierzchni owoców i warzyw.

Ich duże stężenie w organizmie przyczynia się do rozwoju wielu chorób włącznie z chorobami nowotworowymi. Niestety większość z nich wchłania się w układzie chłonnym skąd bezpośrednio dostają się do komórek i bardzo lubią się odkładać w naszych organizmach. Dlatego ich niewielka pozornie ilość z czasem rośnie i skutkuje poważnymi kłopotami zdrowotnymi.

Jak ustrzec się przed konsumpcją tych okropnych trucicieli? Oto kilka sposobów:
Można pozbyć się 98% pestycydówz powierzchni owoców i warzyw w sposób zdrowy i bezpieczny:

Kąpiel kwasowo zasadowa:
w misce rozciencz ocet w wodzie w stosunku 1:4, jedna część octu, reszta wody i mocz w tym roztworze owoce i warzywa przez co najmniej 10 minut (do 30 minut). Następnie wylej wodę, owoce przełóż na cedzak, a w misce tę samą metodą zrób roztwór z wody i sody oczyszczonej (z dobrego źródła) i zamocz w niej owoce na kolejne 10 – 30 minut. Potem pozostaje tylko przepłukanie owoców pod bieżącą wodą i już!

Kąpiel w occie.
Już samo zamoczenie owoców w roztworze z octem na 30 – 60 minut powinno dać zadowalający efekt. Nie martw się zapachem, ulatnia się natychmiast po przepłukaniu owoców pod bieżącą wodą.

Spray:
Ten naturalny, super szybki do zrobienia płyn w sprayu pięknie usuwający pestycydy zrobisz z produktów, które najprawdopodobniej masz w lodówce:

Mieszaj produkty do momentu gdy soda całkowicie się rozpuści, a następnie przelej roztwór do czystej butelki do sprayu. Spryskaj miksturą owoce i warzywa, pozostaw na 5-10 minut. Po tym czasie wystarczy opłukać produkty i cieszyć się ich smakiem bez toksycznych dodatków.

Źródło :

3 Natural Ways To Remove Pesticides From Produce

http://www.wikihow.com/Rid-Your-Produce-of-Pesticide-Residue

Czytaj także:

Odsłaniając prawdę o liposomalnych suplementach diety

 

 

Dodaj komentarz